Verandering. Daar houden we toch niet van? Hoe het dan toch tot stand komt:

Soms móet je als organisatie of als gemeenschap veranderen. Omdat de omstandigheden je ertoe dwingen… Voor veel religieus erfgoed in Nederland is dat op dit moment het geval. Daarom wordt momenteel volop gewerkt aan kerkenvisies. Gesprekken met veel partijen moeten ervoor zorgen dat het erfgoed niet zomaar van de kaart verdwijnt.
Maar het proces gaat niet vanzelf. Niet iedereen spreekt dezelfde taal en hoewel geen onwil, men begrijpt elkaar niet altijd.
Vanuit mijn projecten in het religieus erfgoed weet ik hoe gevoelig de materie ligt.
Om het proces vlot te trekken, om emoties te scheiden van feiten, om verhalen te kunnen duiden zonder de toekomst uit het oog te verliezen, kan ik ondersteunen. Zodat de kerkenvisie helder op de rit komt.
Hoe ik dat doe? Door oog te hebben voor de waarde van de gebouwen en de mensen die daarmee verbonden zijn. Door mijn culturele én economische achtergrond (ik werkte jarenlang als economieverslaggever, kan begrotingen en jaarverslagen lezen en schrijven) verbind ik verschillende partijen en leefwerelden met elkaar. Zodat begrip voor de kerkgemeenschappen samengaat met een levensvatbaar handelingsperspectief. Helder verwoord en herkenbaar voor alle partijen die meepraten in de kerkenvisie.