Projecten / opdrachtgevers

Ik werk(te) o.a. voor grote en kleine gemeenten, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Erfgoedmatch,

The Missing Link, RO groep en erfgoedgemeenschappen. Je kunt mij inschakelen op projectbasis of

als interimadviseur/medewerker binnen jouw organisatie. Hieronder een selectie van de projecten:

Erfgoed-proof de toekomst in

Als erfgoed-adviseur help ik een grote gemeente om een erfgoed-dossier toekomst-proof te krijgen. Ik breng de verschillende stakeholders in kaart en inventariseer standpunten over het voornemen om erfgoed nader te gaan beschermen. Dat geeft inzicht in draagvlak voor toekomstig erfgoedbeleid.

Omgevingswet

Voor het CIO-K organiseerden we vanuit Erfgoedmatch bijeenkomsten omgevingswet (fysiek en online) die werden bijgewoond door honderden kerkbesturen. Resultaat: een blije opdrachtgever, goed geïnformeerde kerkbesturen + de eindredactie van de ‘Handreiking Kerkbesturen en Omgevingswet‘.

Levendig dorpsgesprek

Voor de Michaëlkerk in Schalkwijk (provincie Utrecht) zette ik samen met de gemeenschap een dorpsgesprek op over de toekomst van de kerk. 125 aanwezigen deelden herinneringen, ideeën en wensen voor de toekomst. Een goede eerste stap in het heroriëntatieproces.

Buurtbakens Haarlem

De zeven kerken die meedoen aan Buurtbakens Haarlem gaan hun gebouwen voortaan meer inzetten voor de buurt. Straks kun je er ook terecht voor muzieklessen, horeca, of een bezoekje aan de dokter. Ik doe de communicatie voor dit mooie project. Lees hier de verhalen die ik erover schreef: ‘Buurtbakens in 10 interviews’.

Kerkenvisies

Wat gaat er met het (lege) kerkgebouw gebeuren? Ik leid en ondersteun kerkenvisies, maak kerkenpaspoorten en zet de participatie op. De uitkomsten bieden perspectief voor het gebouw, de mensen, het gebruik en de omgeving. Ik werk zelfstandig in opdracht van gemeenten, en ook in samenwerking met Erfgoedmatch, The Missing Link en RO groep.

Moderne pelgrims

De moderne pelgrim biedt kansen voor kerk en klooster. De Quickscan Pelgrimage, uitgevoerd voor het programma Toekomst Religieus Erfgoed laat zien hoe pelgrimage en toerisme op gepaste wijze aan religieus erfgoed gekoppeld kunnen worden.

Boek: Kerkgebouwen

Deze kerkgebouwen werden boekhandel of restaurant. Het boek Kerkgebouwen geeft 88 voorbeelden van herbestemde kerkgebouwen, van appartement tot zorgcomplex. Ik was projectleider van het boek en mede-auteur van enkele inleidende hoofdstukken en enkele casussen.

Rituelenonderzoek

Rituelen inzetten bij het afscheid van de kerk, zo deden deze erfgoedgemeenschappen dat. Het onderzoek voor Toekomst Religieus Erfgoed laat zien waar de pijn om lege kerken vandaan komt, en hoe de emoties door rituelen een plaats kunnen krijgen. Lees hier over Rituelen bij kerkgebouwen

 

Kerken- en kloosterreis

‘Silencio Perfecto’ is mijn ontwerp van een kerken- en kloosterreis gekoppeld aan hoogwaardig wijntoerisme in Rioja/Baskenland. De reis is bedoeld om meer bezoekers het mooie lokale erfgoed te laten beleven en hen een eigentijdse beleving van deze prachtige regio te geven.

Emoties om kerkgebouwen

Een kerkenvisie wordt misschien niet door iedereen enthousiast omarmd. Toch is het een goede manier om over de toekomst van de belangrijke religieuze gebouwen en hun immateriële erfgoed te praten. In dit artikel in het Kleine Kernen Magazine leg ik samen met Denise Huntjens van Erfgoedmatch uit hoe wij daar tegen aankijken.

Gezichten op gevels

Wat hebben ‘versteende selfies’ met religieus erfgoed te maken? Dat zit zo: de stichters van de huizen presenteerden zich met een religieus motief op hoogte en in een bepaalde volgorde op de gevel. Na de tekstredactie voor Gezichten op gevels kijk ik voortaan met heel andere ogen naar dit gebouwde erfgoed!


Eeuwig verbonden: filmpje!

De handafdrukken van pelgrims uit heel Europa bij de heilige Michaëlsgrot in Monte Gargano waren aanleiding voor het onderwerp van mijn masterthesis. Van het resultaat schreef ik een transcript voor een animatie.  Kijk het filmpje voor de 1-minuutversie van ‘Eeuwig verbonden. Hoe handafdrukken plaatsen heilig maken’.

 

 

Artikel Kerk en Toerist

In het artikel Kerk en Toerist voor Architectuur Lokaal, schrijf ik over het toeristisch potentieel van kerkgebouwen. Religie en toerisme zijn al eeuwenlang met elkaar verbonden, maar door accenten te leggen, kunnen verschillende doelgroepen, die passen bij de eigen wensen, worden aangetrokken.

Dagje Volendam

Vanaf De Dijk is het een plaatje, maar het mooie uitzicht wordt overschaduwd door drommen toeristen. Deze case-study laat zien hoe toeristische belangen de lokale waarden naar de achtergrond drukken. Erfgoed en lokale tradities kunnen echter wel samengaan met toerismebeleid. Bewoners blijven dan betrokken en draagvlak voor en profijt van toerisme worden over meer groepen verdeeld.