Gebouwenruil

door

Heb jij er wel eens aan gedacht? Een gebouwenruil. Specifiek: het kerkgebouw ruilen met een ander gebouw.

Want veel kerken komen leeg te staan. Vaak is er toch de wens om het gebouw te houden, maar wel met een passende invulling. In gesprek met betrokkenen zoek ik dan naar een goede oplossing.

Gebouwenruil is een antwoord dat ik vaak hoor bij dorpsgesprekken over een nieuwe bestemming voor het kerkgebouw:

  • Verplaats de activiteiten van bijvoorbeeld het sociaal cultureel centrum naar het kerkgebouw.
  • Bouw woningen op de plaats van het sociaal/cultureel centrum.

Eenvoudig gezegd: 2 stappen voor nieuw gebruik van de kerk. Ik vind het een mooi streven en ja, het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, én het vraagt veel energie om al die stappen te zetten.

Maar de praktijk van alledag, die vooral ook neogotische kerken zullen herkennen, is dat het lastig is om een goede nieuwe bestemming te vinden. En bij de vraag ‘wat gaat er met het kerkgebouw gebeuren?’, vind ik deze optie van ‘functieruil’ de moeite van het onderzoeken waard.

Wat is ervoor nodig? Veel stakeholders moeten met elkaar om tafel, constructief overleg en een lang uithoudingsvermogen. Er zijn integrale ontwikkelplannen nodig.

Maar als het twee-stappen-plan van de ‘gebouwenruil’ uiteindelijk werkt, is er in elk geval een goede oplossing om het kerkgebouw nog decennia op een betekenisvolle manier in gebruik te laten zijn. Er kan dan altijd een ruimte behouden blijven voor rituelen en bezinning. Weer een toekomst voor erfgoed. Daar ga ik voor!

Wil je weten hoe het kerkgebouw in jouw plaats ‘opnieuw in gebruik’ kan? Bel of stuur een mail voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.