advies over Religieus erfgoed, toekomstverkenning,
dorpsgesprek, kerk & toerisme

Die mooie kerk is niet meer wat zij ooit was, maar het gebouw, het interieur en de verhalen hebben nog toekomst. Is er een visie nodig voor de toekomst van de gebouwen, wil je met de eigenaren in gesprek? Wil je meer bezoekers trekken? De verhalen vertellen, samenwerken met andere partijen? Ik help religieus erfgoed (weer) toegankelijk en zichtbaar te worden.

Bij het proces rond religieus erfgoed zijn veel mensen, veel partijen, én veel emoties betrokken. Het gesprek met elkaar over het verleden-heden-toekomst, en inzicht verwerven in elkaars waarden en wensen zijn belangrijk. Ik ken de gevoeligheden, en ik spreek de taal van de kerkgemeenschap én van de gemeente die met de eigenaren van de gebedshuizen in contact wil komen.

De dialoog is belangrijk om met vertrouwen en draagvlak een verkenning of visie te maken. Samen kijken we wat er nodig is om kerk en klooster opnieuw op de kaart te zetten, zodat de deuren van dit erfgoed openblijven en draagvlak en exploitatie versterkt kunnen worden.

Wil jij:

  • Een gedragen verkenning: alle eigenaren zijn in beeld, de toekomstverwachting geïnventariseerd, aanbevelingen voor gebouwen, gebruikers, activiteiten in kaart gebracht.
  • Inzicht in jouw actiepunten om snel van start te gaan.
  • Een inventarisatie van de ondersteuningsvragen van de eigenaren van de gebedshuizen, daaraan gekoppeld de aanbevelingen voor de gemeente.
  • Een dorpsgesprek over de toekomst van het kerkgebouw.
  • Handvatten voor city- of regiomarketing om het religieus erfgoed toegankelijk te maken en te positioneren. Een visie om religieus erfgoed te koppelen aan ander erfgoed in de regio om interessante wandel- en fietsroutes te maken.
  • Samenwerkingspartners aan tafel hebben om draagvlak en exploitatie te versterken, denk aan de lokale winkeliers, kerkeigenaren, vrijwilligers, jongeren, toeristenorganisaties.
  • Een ontwerp voor een klooster- en kerkenreis: nationaal, regionaal en/of lokaal wordt het religieus erfgoed in een samenhangend aanbod gepresenteerd.
  • Opstellen van een kerkenlandschap: wat betekenen de kerken in een gemeente op zichzelf, in samenhang, welke plaats nemen zij in en welke verhalen van de omgeving vertellen zij? 

Schakel Miranda in:

Ik ken alle feitjes, verhalen, partijen in het veld in en rond religieus erfgoed, maakte het begin van het programma Toekomst Religieus Erfgoed van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed van binnenuit mee.

Door mijn bezoeken aan honderden kerkjes in binnen- en buitenland weet ik wat wel en niet werkt in het toegankelijk maken van religieus erfgoed .

Als uitvoerder van kerkenverkenningen voor grote en kleine gemeenten spreek ik de taal van gebouweigenaren en van de gemeentelijke overheid, en breng ik beide partijen samen.