Miranda megens

Jouw adviseur in cultureel en religieus erfgoed

Miranda Megens | Helpt erfgoed de toekomst in

Terug naar school, en hoe ik in het erfgoed terechtkwam

Van dagbladjournalist naar cultuur- en erfgoedspecialist: enkele jaren geleden ging ik ‘terug naar school’. Ik wilde mijn kennis verbreden, me op een andere manier in mensen verdiepen en deed aan Tilburg University de master Culture Studies — ‘Ritual in Society’. Door mijn onderzoek voor de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed naar rituelen bij kerken die gaan sluiten, kwam ik in aanraking met de erfgoedwereld.

Persoonlijk: met oog voor monumenten de wereld bekijken

Ik geloof dat mensen graag op mooie plekken komen, en daarom is erfgoedwerk zo motiverend. Je zult mij leren kennen als een enthousiaste, toegewijde professional. Mijn drijfveren komen voort uit oprechte interesse in mensen en maatschappelijke onderwerpen. Graag pak ik complexe projecten aan. Maar ik hou ook van regelen, organiseren en aanpakken, daarom ondersteun ik ook bij het dagelijkse erfgoedwerk.

Bij complexe projecten spreek ik alle belanghebbenden

en zorg ik ook voor de voortgang van het proces 

Inspiratie

Zelf bezoek ik graag historische steden, collecties in musea en monumentale werken in Nederland en buitenland. Prachtig: de uiteenlopende kunstwerken en bouwstijlen, zelf de sleutel ophalen bij de lokale winkelier om ergens binnen te gaan, de eeuwenoude kerktorens als ankerpunten in het landschap zien. Op zulke plekken komen verleden, heden en toekomst samen. Culturele identiteit, schoonheid en bouw- en kunsthistorisch vakmanschap worden er zichtbaar. Het erfgoed kunnen beleven geef ik graag aan anderen door.

De praktijk

Als adviseur cultureel en religieus erfgoed verbind ik erfgoed, herdenking, ritueel, religie en toerisme. Ik help je om de kansen te leren kennen, om verschillende soorten bezoekers in kaart te brengen en om erfgoed in een regio in samenhang te presenteren. Door mijn media- en communicatie-ervaring ben ik een goede gesprekspartner voor de communicatiestrategie. Door anders op de kaart te staan, vergroot je de toegankelijkheid, kom je beter in de media en wordt jouw erfgoed bekend.

Actueel — ik deel graag mijn kennis als spreker:

  • Gastspreker ‘Kerk-openstelling en Toerisme’, online-kerkenvisiebijeenkomst Toekomst Religieus Erfgoed/RCE, 2023.

  • Panellid expertmeeting estafettetafels Erfgoedwaarden, Toekomst Religieus Erfgoed, 2023.
  • Posterbijdrage: Toelichting op de totstandkoming van het boek ‘Gezichten op gevels van huizen’. Bouwhistorisch Platform RCE, 2022.
  • Panellid en presentatie bij Camino Academie, ‘Pelgrimage opnieuw uitvinden’, 2021.

Actueel — ik houd graag mijn eigen kennis up-to-date:

  • ‘De toekomst van religieus erfgoed — na de kerkenvisies nu de praktijk’, RCE e.a., 2024
  • Nationaal Monumentencongres ‘Erfgoed Verbindt?!’, 2024.
  • CODARTfocus Paris, Jacobus Vrel at Fondation Custodia; deelnemer van tweedaags congres, 2023.
  • ‘Inventariseren roerend religieus erfgoed in kerken en kloosters’. Cursus Parcum, Museum & erfgoedadvies, 2022.
  • ‘Erfgoed, economie en toerisme’. Cursus Erfgoedacademie, 2021.
  • ‘Relevant Gesprek: De 4 sleutels van een slimme participatieaanpak’. Op een gestructureerde manier participatievraagstukken omzetten naar een aanpak. Cursus SIR Communicatie en Participatie.
  • Reusing Churches — Kirchenumnutzung. Neue Perspektiven im europäischen Vergleich. Herrenhäuser Symposium, 2021.
  • Rituele Dynamiek. Afscheidssymposium em. hoogleraar Paul Post. 2019.