afscheid van Erfgoed, rituelen inzetten
Die mooie collectie, de jaarlijkse processie: mensen willen hun gebouwen, verzamelingen en tradities graag behouden, maar soms moeten zij toch afscheid nemen van erfgoed. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Vaak komen er veel emoties bij kijken. Je wilt dit op een gedegen manier doen, zodat iedereen tevreden terugkijkt op wat is geweest. De inzet van rituelen kan het afscheid begeleiden en voor meer draagvlak zorgen.
Waar ik bij ondersteun:
- Hoe je kunt omgaan met emoties rond sluiting van erfgoedlocaties.
- Hoe je afscheids-, overgangs- en welkomstrituelen kunt inzetten.
- Hoe je tradities en ceremonies kunt (her)introduceren — alledaagse gebruiken ingezet als toekomstig ritueel bij jouw erfgoed.
- Een plan over de wijze waarop historische heiligdommen kunnen worden gecombineerd met eigentijdse beleving, musea en cultuur.
- Een voorstel voor hoe kan de lokale bevolking zich blijven herkennen in het materiële/immateriële erfgoed dat wordt opengesteld voor toerisme.
Rituelen en tradities vertaald naar erfgoed- en toerismebeleid in jouw gemeente:
✓ Ik ben afgestudeerd in de studierichting ‘Ritual in Society’ (Tilburg University, MA): van daaruit heb ik inzicht in (de literatuur rond) processen van afscheid, overgangsfasen en een nieuw begin.
✓ Vanuit die achtergrond vertaal ik tradities en rituelen in toeristische context naar de tegenwoordige tijd: hoe kunnen erfgoedgemeenschappen hun waarden behouden in een omgeving die ook veel toeristen trekt?
✓ Deed onderzoek naar rituelen die kerkgemeenschappen inzetten bij sluiting van hun kerkgebouw, of samengaan met andere gemeenschappen. Bij mijn onderzoek naar de moderne pelgrim ontwikkelde ik vier doelgroepen voor kerken en kloosters om hun erfgoed in te zetten om hedendaags wandelaars en fietsers aan te trekken.